Zioła i przyprawy w codziennej diecie

Zioła dodają nie tylko smaku, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Poprawiają samopoczucie, wzmacniają kondycję psychiczną i fizyczną. Pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki, zwiększają odporność, podnoszą libido i uruchomiają procesy samoleczenia organizmu. – Nie można traktować jako lekarstw na wszelkie dolegliwości, ale warto, żeby rozważnie stosowane znalazły się w naszej codziennej diecie.

Od wieków wiadomo, że zioła i przyprawy to bogate źródło witamin i mikroelementów. Nasze babcie do dziś robią syropki „na przeziębienie” z cebuli i czosnku, uznawane jako naturalny antybiotyk.

Oto zalety ziół i przypraw najczęściej stosowanych przez gospodynie:

Czosnek

Działa jak naturalny antybiotyk, łagodzi stany zapalne i zwalcza bakterie. Ponadto – przyspiesza metabolizm, obniża poziomu „złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie.

Kurkuma

Pobudza działanie soków żołądkowych, wzmacnia układ trawienny, ma działanie przeciwzapalne. Chroni przed rozwojem wirusów i bakterii. Wspomaga wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi.

Korzeń imbiru

Spala tłuszcz, działa rozgrzewająco, dodaje energii. Pomaga przy bólach głowy, nudnościach (jest składnikiem ziołowych leków na chorobę lokomocyjną).

 

Mięta

Łagodzi problemy trawienne, działa oczyszczająco. Oprócz dobroczynnego działania na układ pokarmowy ma również zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych ze względu na zawartość m.in. olejków eterycznych.

 

Oregano

Podobnie jak mięta poprawia i wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega infekcjom, posiada właściwości przeciwutleniające.

Szałwia

Ma działanie antyseptyczne, wspomaga walkę z infekcjami, przeziębieniem, bólem gardła. Działa antywirusowo i antybakteryjnie. Działa oczyszczająco na jelita i żołądek.

Cynamon

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. Cynamon wpływa na normalizację poziomu cukru we krwi, reguluje wydzielanie hormonu insuliny.

Bazylia

Jest źródłem beta-karotenu, który zamienia się w witaminę A, magnezużelazu i wapnia. Ziele bazylii ma działanie żółciopędne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych. Pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych..

W polskiej tradycyjnej kuchni często stosowany jest koperek, który – oprócz tego, że dodaje wyrazistego smaku – także hamuje głód.  Tymianek i oregano uznane zostały jako katalizatory tłuszczu. Rzeżucha, sadzona najczęściej przed Wielkanocą wzmacnia cebulki włosów, wanilia działa odprężająco, natomiast lubczyk pozytywnie wpływa na nasze libido.

“Właściwości smakowe ziół i przypraw są niepodważalne. Gospodynie chętnie stosują je do potraw mięsnych, zup, sałatek, koktajli. Coraz popularniejsze są także herbatki ziołowe. Zachęcamy do stosowania ziół i przypraw w codziennej diecie, ale rozważnie. Pamiętajmy! W przypadku poważnych dolegliwości absolutnie nie wolno nimi zastępować lekarstw. Na zwykłe przeziębienie i katar – owszem – można przyrządzić syropek z cebuli i czosnku, ale gdy czujemy, że dopada nas „prawdziwa” choroba, natychmiast powinniśmy się zgłosić do lekarza” – podkreśla Bożena Janicka prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.