Mrożenie nie jest złe

W ostatnich latach przybywa osób, które deklarują, że chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie. Dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. Blisko 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Chwilowa moda czy trwała zmiana nawyków?

Zdrowa moda

W ostatnich latach duży wpływ na dietę Polaków ma moda czy też trend na zdrowe odżywianie. Moda na ekologiczną i zdrową żywność, a także bycie „fit” spowodowała, że na rynku żywności coraz częściej pojawiają się nowe sklepy oferujące nieprzetworzone produkty spożywcze. Do wzrostu zapotrzebowania na tego typu produkty przyczynia się zmieniający się styl życia konsumentów. Według danych CBOS 69 proc. Polaków uważa, że odżywia się zdrowo, a blisko 7 proc., że bardzo zdrowo. Jednocześnie spora liczba osób przyznaje, że nie jada codziennie warzyw (63 proc.) ani owoców (62 proc.). Niemal 55 proc. uważa, że często je słodycze, 49 proc. objada się bez specjalnej okazji, a blisko 20 proc. pije za dużo słodzonych napojów gazowanych.

Rodzice wybierają mrożonki

Z badania HOME Plus wynika, że rodzice coraz częściej wprowadzają mrożone produkty do codziennej diety swoich dzieci. Większość osób (57 proc.) w ramach tego badania wskazało oszczędność czasu jako główny powód zakupu mrożonych obiadów. Prawie połowa (49 proc.) rodziców przyznała, że kupuje gotowe posiłki, ponieważ ich rodziny bardzo je polubiły, a ponad jedna czwarta (27 proc.) wolała zaoszczędzić na mrożonych kolacjach. Największą wątpliwość zawsze wzbudza kwestia wartości odżywczych mrożonek. Choć wydaje się to sprzeczne z intuicją to mrożone brzoskwinie lub groszek mogą mieć ich więcej od swoich świeżych odpowiedników. Jest tak ze względu na to, jak wygląda dzisiejsza produkcja świeżych warzyw i owoców, które często muszą przebyć długą drogę do supermarketu i często są zrywane, zanim zupełnie dojrzeją. Kiedy warzywa są mrożone w niedługim czasie po zbiorach owoce i warzywa nadal posiadają witaminy i minerały, a ich uwalnianie jest o wiele wolniejsze niż w przypadku, kiedy przechowujemy świeże produkty.

  • Mrożenie żywności daje nam możliwość zrobienia zapasów owoców oraz warzyw w sezonie ich występowania.
  • Sprawia to, że możemy po nie sięgać o dowolnej porze roku, szczególnie jesienią i zimą.

Fit żywność

Żywność jest dziś nie tylko produktem, który nas odżywia, bardzo ważny jest też jej prozdrowotny charakter. Dziś, częściej niż kiedykolwiek, sięgamy po mrożone produkty czy tzw. żywność funkcjonalną. Projektując żywność z udziałem prozdrowotnych składników roślinnych naukowcy najpierw ustalają, dla kogo dany produkt ma być przeznaczony oraz jakie bioaktywne dodatki można w nim zastosować.

Następnie proces badawczy polega na przeprowadzeniu na szeroką skalę analiz składu chemicznego surowców oraz opracowaniu receptury, technologii produkcji i właściwości funkcjonalnych produktu. W projektowaniu żywności funkcjonalnej naukowcy wykorzystują potwierdzony wynikami wieloletnich badań wysoki potencjał przeciwutleniający i prozdrowotny bioaktywnych składników roślinnych. Korzystają m.in. ze składników herbaty żółtej, rozmarynu, morwy, jarmużu, lnu, aronii czy stewii, które nadają produktom cechy prozdrowotne. Biorąc pod uwagę rozwój rynku żywności funkcjonalnej i najwyższej jakości produktów mrożonych w ostatnich latach, można się spodziewa, że w przyszłości klienci będą wymagali produktów o coraz wyższej wartości odżywczej i cechach prozdrowotnych.

Rynek żywności fit w Polsce rozwija się dynamicznie. Konsumenci w XXI wieku są bardzo dobrze wyedukowani i zwracają uwagę na to, co jedzą. Kiedy mamy większą wiedzę na temat żywienia to jesteśmy w stanie podjąć właściwe decyzje zakupowe i świadomie zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich – komentuje Maciej Radziwiłł, CEO w IceFood.pl.