UW oferuje płatne staże w przemyśle spożywczym

Uniwersytet Warszawski we współpracy z m.in. PepsiCo, EIT Food i Maspex oferuje niemal półroczne, płatne staże w sektorze spożywczym. EIT Food RIS Fellowships, bo tak nazywa się program, ma zaangażować studentów, absolwentów i młodych przedsiębiorców. Jak tłumaczą organizatorzy, chodzi przede wszystkim o integrację branży i rozwój innowacyjnej myśli wśród młodych talentów na całym świecie.

45 najlepszych studentów i absolwentów pochodzących z 28 krajów ma szansę odkryć możliwości zatrudnienia w przemyśle spożywczym, otrzymując unikalne, profesjonalne, płatne 3-6 miesięczne staże w ramach projektu EIT Food RIS Fellowships.

Projekt umożliwi zidentyfikowanie i rozwój młodych talentów w sektorze rolno-spożywczym. Stażyści zdobędą praktyczne doświadczenie ucząc się na rzeczywistych przykładach i wyzwaniach sektora spożywczego, rozwiną swoje umiejętności związane z pracą, w tym analityczne myślenie i twórcze rozwiązywanie problemów – mówi Martyna Czerniakowska, koordynator projektu z ramienia Uniwersytetu Warszawskiego.

Warsztaty w ramach projektu maja się odbywać w prowadzonych przez EIT Hubach zlokalizowanych w 15 krajach europejskich. Utalentowani studenci i absolwenci otrzymają staże w różnych obszarach działalności firm z konsorcjum EIT Food, a także start-upach skupionych w stowarzyszeniu RisingFoodStars. Praktykanci doświadczą uczenia się przez działanie, zyskają praktyczną wiedzę i zmierzą się z rzeczywistymi wyzwaniami stojącymi przed branżą spożywczą. Wszyscy stażyści otrzymają miesięczne stypendium finansowane z projektu EIT Food RIS Fellowships.

Projekt EIT Food RIS Fellowships jest prowadzony przez Biuro ds. Wspomagania Rozwoju Uniwersytetu Warszawskiego, a jego partnerami są: Fundacja AZTI (Hiszpania), PepsiCo (Wielka Brytania), Puratos (Belgia), Maspex (Polska), NapiFeryn Biotech (Polska), Flatev (Szwajcaria) oraz dwa oddziały EIT Food – CLC North-East i CLC South.