Pomysły na posiłek dla maluszka

Jeśli maluch zaakceptował smak warzyw, chętnie próbuje owoców, a kaszki na stałe zagościły w jego jadłospisie, czas na kolejny ważny krok w rozszerzaniu diety – wprowadzenie mięsa i ryb.

W pierwszych latach życia organizm dziecka dynamicznie się rozwija. Duży wpływ na ten proces ma dieta niemowlęcia.

  • Na pewnym etapie rozszerzania jadłospisu maluszek jest gotowy, aby poznać różnorodne mięsa i ryby. Wybór bezpiecznych składników i ich prawidłowe przygotowanie może być dla rodzica wyzwaniem.
  • Odpowiednia jakość mięsa i ryb podawanych niemowlęciu to klucz do wspierania jego rozwoju.
  • Gwarancją bezpieczeństwa jest wskazanie wieku umieszczone na opakowaniu

Maluszek jest tym, co mu dajesz, Mamo!

W pierwszych latach życia młody organizm jest wyjątkowo delikatny i bardzo intensywnie się rozwija, a duże znaczenie dla tego procesu ma sposób żywienia maluszka. Układ pokarmowy czy odpornościowy nadal dojrzewają, dlatego jakość i bezpieczeństwo podawanych na tym etapie posiłków to podstawa. Prawidłowy przebieg rozszerzania diety jest szczególnie ważny, ponieważ ma wpływ na rozwój malucha i jego nawyki żywieniowe. Preferencje żywieniowe i smakowe, które wykształcą się w okresie 1000 pierwszych dni życia, utrzymują się w kolejnych latach i są fundamentem prawidłowej diety w kolejnych latach1. Wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia niemowlęcia, rozpoczęcie rozszerzania diety od warzyw oraz odpowiednia jakość i bezpieczeństwo produktów – to wszystko ma znaczenie dla rozwoju młodego organizmu, w tym nawyków żywieniowych malucha.

Czas na delikatne i bezpieczne mięsko

Jeśli niemowlę na etapie rozszerzania diety dobrze zna już warzywa, z chęcią zjada owoce i kaszki zbożowe, to następnym krokiem może być zapoznanie go ze smakiem delikatnych rodzajów mięs i ryb.

Pamiętaj!

Niemowlę to nie mały dorosły! Potrzebuje dużo mniej mięsa niż osoba dorosła.

Na początku wystarczy ok. 10 g gotowanego mięsa (podawanego np. wraz z warzywnym przecierem) dziennie. Tę porcję należy stopniowo zwiększać – do 20 g pod koniec 1. roku życia.

Przygotowanie posiłków z odpowiednią ilością mięsa czy ryby może być dla rodzica wyzwaniem – to zadanie czasochłonne, a składniki, takie jak cielęcina, królik czy łosoś, są drogie. Za pomocą zmysłów mama nie jest w stanie ocenić jakości mięsa i ryb, które chce podać maluszkowi. Warto więc skorzystać z gotowych dań.

To ważne – ryby mają głos!

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt rybę można podawać dziecku 1-2 razy w tygodniu. Najlepsze dla dziecka są tłuste ryby morskie, jak np. łosoś.

źródło: nutricia