Osoby z cukrzycą mają kilkukrotnie wyższe ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i przedwczesnego zgonu w porównaniu z ogólną populacją. Z badania przeprowadzonego na grupie niemal 8 tys. pielęgniarek z cukrzycą typu 2, wynika, że osoby które jedzą produkty z pełnego ziarna dłużej żyją.
W badaniu przeanalizowano dane dotyczące 7.822 kobiet, u których po 30 roku życia zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Wszystkie badane osoby były pielęgniarkami biorącymi udział w badaniu Nurses’ Health Study (NHS), które rozpoczęło się w 1976 r. Kobiety co dwa lata wypełniały ankiety na temat historii swoich chorób oraz elementów stylu życia, a co cztery lata wypełniały ankiety dotyczące spożycia określonych pokarmów. Badanie prowadzono przez 26 lat; w tym czasie odnotowano 852 zgony, z czego 295 miało związek z chorobami układu krążenia.
Analiza wykazała, że osoby, które jadły najwięcej produktów z pełnego ziarna, takich jak: otręby, kiełki oraz produkty pełnoziarniste (tj. średnio 9,7 gramów dziennie) miały o 55 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu różnych przyczyn i o 64 proc. niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, w porównaniu z osobami, które praktycznie nie jadały otrąb.
Inne czynniki, które naukowcy wzięli pod uwagę np. takie, jak palenie papierosów czy aktywność fizyczna, nie miały tak istotnego statystycznie wpływu na spadek ryzyka zgonu.
źrodo: IŻŻ