Oliwa pomaga w chorobie Alzheimera

Naukowcy z Temple University Health System wzięli pod lupę dietę śródziemnomorską, która jest korzystna pod wieloma względami dla zdrowia. Zidentyfikowali składnik tej diety, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych. Okazała się nim oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Dieta śródziemnomorska jest bogata w produkty roślinne i wiąże się ją z niższą częstością występowania demencji. Naukowcy z LKSOM w Temple University wykazali, że ważny składnik diety, jakim jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, chroni pamięć i  zdolność uczenia się. Spożywanie oliwy zmniejsza również tworzenie się płytek amyloidu-beta oraz splotów neurofibralnych w mózgu, które są klasycznymi markerami przy chorobie Alzheimera.

Naukowcom udało się zidentyfikować mechanizmy odpowiadające za efekty ochronne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dr Dominik Pratico z LKSOM wyjaśnia, że oliwa z oliwek zmniejsza stan zapalny w mózgu, ale przede wszystkim aktywizuje proces znany jako autofagia.

Do sprawdzenia skuteczności oliwy z oliwek przeprowadzono doświadczenie na dwóch grupach mysz – jedna otrzymywała dietę bogatą w oliwę z oliwek, a druga – regularną dietę. Były to myszy 6-miesięczne, ponieważ nie miały jeszcze objawów zwierzęcego modelu Alzheimera.

W wieku 9 i 12 miesięcy życia myszy zauważono, że te pozostające na diecie z oliwą z oliwek lepiej radzą sobie w testach sprawdzających ocenę pamięci roboczej, pamięci przestrzennej i zdolności uczenia się. Ponadto nastąpiły różnice w wyglądzie i funkcji komórek nerwowych obu grup. U myszy, które otrzymywały oliwę z oliwek, wykazano wysoki wzrost aktywacji autofagii komórek nerwowych.

Zdaniem dra Pratico jest to ekscytujące odkrycie i podejrzewa, że zmniejszanie się autofagii stanowi początek choroby Alzheimera. Kolejnym krokiem zespołu badawczego jest sprawdzenie wpływu wprowadzenia oliwy z oliwek u myszy, u których rozwinęły się już objawy. Dr Pratico dodał, że zależy im na zweryfikowaniu, czy dodanie oliwy z oliwek może wpłynąć na zatrzymanie lub odwrócenie choroby.

Źródło: sciencedaily.com