Na straganie w dzień targowy

Ruch osób jedzących świadomie rośnie w siłę, co widać na lokalnych jarmarkach oferujących produkty od małych producentów.

Warto wymienić hipermarketowy wózek na wiklinowy koszyk i pójść na zakupy tam, gdzie jedzenie ma lepszy wymiar i pełną wartość.
fot. BioBazar
Obserwując zawartość supermarketowych koszyków nie można się oprzeć wrażeniu, że Polacy  z roku na rok dokonują coraz gorszych wyborów kulinarnych. W wózkach ustawionych do kasy piętrzą się produkty wysoko przetworzone, z długą datą zdatności do spożycia. Do polskich lodówek i spiżarni trafiają więc sosy i zupy „w pięć minut”, głęboko mrożone, transportowane z daleka ryby oraz wędliny wątpliwej jakości. Jest jednak także coraz bardziej pokaźna grupa ludzi, którzy chcą jeść lepiej i z uwagą wybierają produkty, które mają wylądować na ich talerzu.
W Polsce mamy całkiem długą tradycję targową, w małych mieścinkach targi organizowane są zwykle raz w tygodniu, w dużych miastach bazarki osiedlowe są otwarte przez niemal cały tydzień, powstaje także coraz więcej targów tematycznych, oferujących żywność ekologiczną, regionalną, tradycyjną oraz, co niezwykle ważne, popularyzujących postawę świadomego jedzenia i zdrowego trybu życia.
Na cyklicznie organizowanych targowiskach pojawiają się entuzjaści prawdziwej kuchni i prawdziwych smaków. Trafiają tu wiedzeni tęsknotą za smakami z dzieciństwa – zapachem prawdziwego masła, konsystencją wiejskiej śmietany, wspomnieniem dziadkowej kiełbasy, czasem ze względu na przekonanie, że warto jeść lokalnie i zgodnie z sezonem, czasem dlatego, by wesprzeć rodzimą produkcję, aż wreszcie po prostu dla zdrowia swojego i swoich bliskich.
Warto wymienić hipermarketowy wózek na wiklinowy koszyk i pójść na zakupy tam, gdzie jedzenie ma lepszy wymiar i pełną wartość, tam gdzie nawiązać można relację z ludźmi, którzy upiekli chleb, wyhodowali kury, zebrali jajka, dbali miesiącami o dojrzewający ser czy zapełniali słoiki darami własnego sadu.
W ramach cyklicznych targów tematycznych organizowane są rozmaite szkolenia i warsztaty – także dla najmłodszych. Najczęściej tematyka takich spotkań dotyczy biożywności, ekologii, slow foodu. W trakcie trwania niektórych targów odbywa się zbiórka elektrośmieci, kiermasze rzeczy używanych, a także zajęcia jogi na świeżym powietrzu. A oto lista najpopularniejszych targów w Polsce:
GDAŃSK
BoZeWsi – targ organizowany przez Uniwersytet Gdański. Jego celem jest popularyzacja niskoprzetworzonej żywności oraz promocja regionalnych producentów z okolic Trójmiasta. Pierwsza edycja targu BoZeWsi odbyła się w marcu tego roku, obecnie skupia on kilkunastu producentów m.in. serów kozich, miodów, wędlin, warzyw, kiełbas, ziół. Targ odbywa się co dwa tygodnie, w piątki w godz. 15-19 w Domu Zarazy (Stary Rynek Oliwski 15).
KIELCE 
Eko-Bazar “Prosto ze Wsi” odbywa się od września tego roku w siedzibie firmy Smart Center – pomysłodawcy wydarzenia,  przy ul. Batalionów Chłopskich 50. Bazar działa, póki co, raz w miesiącu w soboty od godz. 10. W dniu 14 grudnia odbędzie się ostatni Eko-Bazar w tym roku. Wystawcy to rolnicy i drobni producenci ekologiczni z terenów województwa świętokrzyskiego.
LUBLIN 
EKO BAZAR REGIONALNY przy Karcmie Chata (ul. Nadbystrzycka 16) odbywa się w każdą sobotę w godz. 8-15. Na bazarze kupimy produkty ekologiczne i regionalne z terenu lubelszczyzny: miody, wędliny wędzone metodami tradycyjnymi, sery, chleby z kamiennego pieca, ekologiczne warzywa i owoce.
POZNAŃ
TYGIEL BY REFORMA targ produktów regionalnych z całej Polski i nie tylko. Bazar odbywa się co dwa tygodnie w czwartki, przy ul. 27 Grudnia 11 (między Okrąglakiem a Teatrem Polskim) w godz. 13-19. Duża część asortymentu pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Targowisko podkreśla wagę kuchni sezonowej.
RZESZÓW
EKOBAZAR na terenie Centrum Handlowego „Plaza” przy ul. Rejtana 65, odbywa się zawsze w pierwszym tygodniu miesiąca, od czwartku do niedzieli w godz. 10-20. Można tu kupić certyfikowaną żywność ekologiczną oraz produkty regionalne wytwarzane tradycyjnymi metodami. W tym roku Ekobazar odbędzie jeszcze raz, bezpośrednio przed świętami Bożego Narodzenia (19-23.12).
WARSZAWA
BIOBAZAR otwarty jest w każdą sobotę na terenie byłej fabryki Norblin przy ul. Żelaznej 51/53 w godz. 8-16, a od 20 listopada także w środy w godz. 10-18. Klimatyczne, ceglane wnętrza stanowią wspaniałą scenerię targową. Bazar działa już od trzech lat, obecnie na terenie hal pofabrycznych wystawia się ponad 70 wystawców. Na Biobazarze kupimy znakomity nabiał, mięso, ryby, warzywa, owoce, jak również wyroby garmażeryjne – wszystko z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Dodatkowo, raz w miesiącu można oddać elektrośmieci – w grudniu w zamian za nie otrzymamy świąteczną choinkę, na wiosnę zaś sadzonki ziół.
NOWY TARG odbywa się na terenie Nowego Teatru przy ul. Madalińskiego 10/16. Obecnie jego działalność jest zawieszona, z uwagi na remont obiektu, niemniej inicjatywa jest bardzo ciekawa i liczymy na reaktywację po przerwie. Poza sprzedażą zdrowej żywności, organizowane są tu eventy o charakterze kulturalnym, m.in. darmowa wymiana książek, czy ciekawe warsztaty dla dzieci.
TARG ŚNIADANIOWY działa w każdą sobotę od godz. 10 na Żoliborzu (na terenie gimnazjum przy Al. Wojska Polskiego 1a), a latem także w niedziele na Ursynowie (w Sadku Natolińskim). Jego ideą jest popularyzacja zwyczaju śniadań w większym gronie, dlatego można tu kupić nie tylko półprodukty, ale także gotowe dania śniadaniowe, które można zjeść na miejscu na trawie lub przy długich stołach piknikowych. Oferta śniadaniowa jest bardzo zróżnicowana, tworzą ją zarówno specjały tradycyjnej kuchni polskiej, jak i dania z dalekich krajów.
OTWARTE WROTA to kiermasz produktów ekologicznych i tradycyjnych organizowany przez Oddział Wschodniomazowiecki Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi – EKOLAND. Kiermasz odbywa dwa-trzy razy w miesiącu w szkole podstawowej przy ul. Ambasadorskiej 1 w Otwocku i w Wilanowie, na terenie plebanii przy ul. Kolegiackiej 1. Wystawcami są ekologiczni producenci: mięsa, drobiu, warzyw, owoców, zbóż, jaj, nabiału. Kiermaszowi często towarzyszą pokazy i wykłady na temat lokalnej produkcji i tradycji ludowej. W tym roku odbędą się jeszcze dwa spotkania: 14 i 21 grudnia, oba w godz. 12-15.
LE TARG funkcjonuje już od niemal roku, obecnie przy zbiegu ulic Kieślowskiego i Herbu Szreniawa w Wilanowie, w każdą sobotę między godz. 9 a 15, a także w Soho Faktory przy ul. Mińskiej 25, w soboty w godz. 10-17. Le Targ aktualnie gromadzi około 50 wystawców – głównie producentów żywności, ale także wytwórców wegańskich kosmetyków, ręcznie formowanych mydeł czy zabawek i książek dla dzieci. Oferta targowa jest nieprzebrana: wędzone i świeże ryby m.in. rarytasy z karpia i pstrąga, mąki wytwarzane z najróżniejszych ziaren, produkty regionalne, oliwki z różnych zakątków świata, itd. Zakupić można również gotowe kisze, pierogi i dania kuchni orientalnych.
WROCŁAW
BAZAR SMAKOSZY odbywa się w każdą sobotę w zabytkowych wnętrzach Browaru Mieszczańskiego przy ul. Hubskiej 44 w godz. 8-16. Inicjatywa powstała w lipcu tego roku i spotkała się z niezwykle entuzjastycznym przyjęciem. W ofercie znajdziemy wyłącznie zdrową żywność – wędliny, sery, chleby, olej, zioła, ciasta, pierogi, tarty, kisze i inne. Na bazarze możemy zakupić zarówno żywność lokalną, jak i produkty z najodleglejszych zakątków świata. Oferta zadowoli każdego zarówno wegan i wegetarian, jak i zaprzysięgłych mięso- i rybożerców.
KRÓTKA DROGA – BAZAR EKOLOGICZNY odbywa się w każdą sobotę w godz. 10-13 na ul. Białoskórniczej 26. Oferuje ekologiczne jaja, warzywa, owoce, sery, przetwory i inne.
JARMARK PRODUKTÓW ŚWIEŻYCH na placu Nowy Targ funkcjonuje od 9 września, na czas zimy jego działalność została zawieszona. Stragany pojawią się ponownie od marca, w środy i czwartki w godz. 10-17. Na jarmarku wystawiane są produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami m.in. ogromny wybór serów, wędlin z dziczyzny, olej lniany tłoczony na zimno w przeddzień jarmarku, syropy, kwas chlebowy czy produkty z Doliny Baryczy.
Autorka prowadzi blog: http://wsezonie.blogspot.com/