Jedzenie warzyw i owoców wpływa na samopoczucie?

Suplementy na zdrowe włosy i paznokcie, na odporność, na poprawę metabolizmu, na wsparcie organizmu borykającego się  z różnymi problemami, na uzupełnienie witamin – czy to wszystko jest nam potrzebne? A gdyby tak pomyśleć o naturalnych rozwiązaniach? W szczycie sezonu na owoce i warzywa to łatwiejsze niż myślisz!

Dobre zbilansowanie diety i dostarczanie niezbędnych dla zdrowia składników każdego dnia wcale nie jest takie proste. Pomóc mogą pełne witamin i mikroskładników warzywa i owoce – trzeba tylko wiedzieć, jak je smacznie podać.

Soki czy koktajle?

Sok to doskonały napój witaminowy, jednocześnie uzupełniający braki płynów w organizmie. Nie obciąża układu pokarmowego i błyskawicznie wchłania się, zapewniając skondensowany zastrzyk składników odżywczych. Koktajle są gęstsze i bardziej sycące od soków, dlatego mogą zastępować posiłek. Możemy je wzbogacić jogurtem, mlekiem roślinnym, orzechami czy nasionami. Za pomocą blendera można więc przygotować sobie śniadanie w formie np. smoothie bowls, czyli koktajlu posypanego świeżymi owocami, bakaliami lub płatkami, a także obiad lub kolację w postaci zup kremów czy przecierów. Zarówno soki, jak i koktajle – poza witaminami i minerałami – zawierają też błonnik, który przede wszystkim odpowiada za dobrą pracę jelit.

Bomba witaminowa

Aby wykorzystać pełen potencjał owoców i warzyw, warto zadbać o ich różnorodność. Dietetycy radzą, aby dobierać je w pięciu kolorach: zielone (ogórek, kiwi), czerwone, (pomidory, maliny), żółte (dynie, brzoskwinie), białe (melony, pietruszka) oraz fioletowe (śliwki, modra kapusta).

Owoce i warzywa możemy komponować na wiele sposobów, choć trzeba wiedzieć, że istnieją połączenia niekorzystnie wpływające na wchłanianie składników mineralnych przez nasz organizm. Taką antyparą jest pomidor i ogórek. W pomidorach występuje witamina C, natomiast ogórki zawierają askorbinozę – enzym, który ją rozkłada. Dlatego nie należy łączyć tych warzyw. Przykładem prawidłowego zestawienia jest burak i cytryna. Burak jest bogaty w żelazo, natomiast zawarta w cytrynie witamina C ułatwia wchłanianie tego pierwiastka.

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka żywieniowa, w swojej książce „Soki i koktajle w minutę” opisuje cztery najważniejsze zasady przygotowywania soku bądź koktajlu:
Podstawą soku powinny być warzywa (marchew, buraki, kapusta, ogórek, seler naciowy). Owoce mają tylko nadać smak (jabłko, pomarańcza, cytryna). Dodatek zielonych liści bardzo podnosi wartość odżywczą soku. Szpinak, natka pietruszki – ich nigdy dość. Jeżeli bardzo lubisz soki owocowe, pamiętaj, aby nie przesadzać z ich ilością. Czasami lepiej zjeść samą pomarańczę, ponieważ do wyprodukowania szklanki soku pomarańczowego potrzeba kilku owoców – pisze Ziemnicka.

Abecadło zdrowia

Witaminy i minerały są niezbędne dla naszego zdrowia. Jakie konkretnie?

Witamina A jest bardzo ważna dla naszego wzroku, sprzyja regeneracji komórek, działa ochronnie na skórę i błony śluzowe. Występuje w postaci karotenoidów w marchwi, szpinaku, sałacie, czerwonej papryce, śliwkach, wiśniach, morelach i brzoskwiniach.

Witamina B1 jest niezbędna dla funkcjonowania naszego układu nerwowego. Dostarczamy ją w kalafiorach, porach, bananach, mandarynkach, śliwkach, orzeszkach pistacjowych i arachidowych. Witamina B2 ma również korzystny wpływ na wzrok i system nerwowy. Znajduje się w bananach, brokułach i szpinaku.

Niedobór witaminy B6 grozi niedokrwistością i zwiększoną podatnością na zakażenia. Jej rezerwuarem jest kapusta pekińska i czerwona papryka. Witamina C odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia, wpływa na przyspieszenie procesu gojenia ran i zrastanie kości, zwiększa odporność na choroby bakteryjne i wirusowe. Dobrym źródłem są truskawki, czarna porzeczka, natka pietruszki i papryka.

Witamina E przede wszystkim zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych i opóźnia procesy starzenia. Znajdziemy ją w kapuście, papryce, pomidorach, jabłkach i orzechach. Witamina K ma działanie przeciwkrwotoczne, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, jak również przeciwzapalne. Znajduje się w zielonych roślinach – brukselce, brokułach, jarmużu, sałacie.

Równie ważne jak witaminy są minerały – magnez, potas, żelazo. Bez nich wiele procesów życiowych byłoby niemożliwych. Warzywa i owoce są ich najlepszym źródłem.