Dzieci i warzywa? To możliwe

Dieta w życiu dziecka jest nieodzownym warunkiem prawidłowego, zdrowego rozwoju. Warzywa i owoce są elementem obowiązkowym. Zawierają liczne witaminy, minerały, fitoskładniki, makro i mikro elementy, będące gwarantem prawidłowego rozwoju człowieka, m.in. układu odpornościowego, ruchowego czy nerwowego.  Nie są jednak produktem „pierwszego wyboru” wśród dzieci. Jak przekonać nasze pociechy do selera, naci pietruszki czy… brukselki? Pomysłowość rodziców będzie tu kluczem: ważna jest … forma podania i walory smakowe. Najlepszym rozwiązaniem mogą być… świeżo wyciskane soki i pyszne koktajle!

Na wstępie warto zauważyć, że warzywa i owoce w jakiejkolwiek postaci można podawać dzieciom po ukończeniu 6-tego miesiąca życia, natomiast w postaci soków, najlepiej po pierwszym roku życia. Tutaj jednak ważna uwaga – NIE wszystkie soki będą dla dzieci odpowiednie! Stanowczo należy unikać  sztucznych owocowych napojów, zawierających bardzo dużo cukru (fruktozy) i wody, a praktycznie pozbawionych cennych wartości odżywczych. Soki z sokowirówek to również nienajlepszy pomysł. W ten sposób pozyskiwane soki są często wodniste i rozwarstwiające się, nie zachowują wszystkich cennych mikroelementów np. błonnika. Świetną alternatywą mogą być wyciskarki wolnoobrotowe:

Tłoczone ten sposób soki, najlepiej z całych owoców i warzyw to gwarancja zachowania wszystkich wartości odżywczych w nich zawartych. Tak pozyskany  napój zachowa także jednolitą, aksamitną konsystencję, nie rozwarstwi się – i co również ważne – będzie przepyszny. Wiemy jak trudno namówić dzieci do spożywania warzyw i owoców, a właśnie dzięki tłoczonym sokom, będziemy mogli w prosty sposób „przemycić” ich wartości odżywcze. Wystarczy nieco wyobraźni. Któż nie lubi pysznych, truskawkowych koktajli czy słodkich pomarańczowych soków? Wplatając w te receptury nieco mniej popularne warzywa, możemy osiągnąć świetny efekt zarówno smakowy jaki i sprzyjający zdrowemu rozwojowi dziecka – komentuje Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce. Jak dodaje Robert Zimnoch: ważniejsze od słów zachęcających dzieciaki do picia soków, są konkretne działania: jako dystrybutor wolnoobrotowych wyciskarek do soków, postawiliśmy na działania prospołeczne i „pracę u podstaw”. Organizujemy spotkania i warsztaty w szkołach i przedszkolach. Podczas takich spotkań uświadamiamy dzieciaki jak ważną rolę odgrywają warzywa i owoce w codziennej diecie i jak łatwo stworzyć z nich coś pysznego i wartościowego – sok lub koktajl. Dzieci mogą same przygotowywać soki i tworzyć swoje ulubione kompozycje,  eksperymentować i łączyć warzywa i owoce w różnych kombinacjach. Odkrywać smaki, których dotychczas nie znały, a przy tym dostarczać do organizmu fitoskładniki, których nie brakuje w takim zdrowym soku.  

Zapraszamy na przegląd kilku podstawowych aspektów w rozwoju dzieci, na które wpływ będzie miało regularne podawanie świeżo tłoczonych soków warzywno-owocowych. Dzięki sokom:

1. KSZTAŁTUJEMY NAWYKI ŻYWIENIOWE!

Smaki poznane w dzieciństwie, pozostaną z nami na zawsze! Nie inaczej jest z warzywami i owocami w postaci wyciskanych soków. W pierwszych latach życia kształtują się nasze preferencje żywieniowe, które z czasem przekształcą się w nawyki.  Szklanka świeżo wyciskanego soku, dołączana do diety dziecka w sposób regularny jak najwcześniej, na przykład jako alternatywa dla słodyczy – pomoże zbudować  przyzwyczajenia żywieniowe w na całe życie i sprawi że nasze pociechy polubią już na zawsze smak owoców i warzyw.

2. BUDUJEMY ODPORNOŚĆ DZIECI W ŻYCIU DOROSŁYM

Od pierwszych dni życia dzieci kształtują swoją odporność.  Pomagają w tym przede wszystkim nieodzowna witamina C, ale także np. kwas foliowy, beta-karoten, sód, potas, magnez czy wapń. Nieprzebranym źródłem tych składników budujących odporność są zwłaszcza warzywa i owoce sezonowe – mają zupełnie inny smak i kolor niż te same produkty nabywane poza danym sezonem. Czerwiec to przykładowo początek sezonu na uwielbiane truskawki będące świetnym źródłem zarówno witaminy C, jak i kwasu foliowego, potasu i fosforu. Pijmy truskawkowe koktajle w czerwcu ale też eksperymentujmy dodając do nich inne „witaminowe bomby” budujące odporność, np. jarmuż, paprykę, pietruszkę szpinak, brukselkę. Nie zapominajmy też o sokach z cytrusów – w odpowiednim sezonie: grejpfrutów, pomarańczy, cytryn. Odporność zbudują naszym dzieciom regularnie pite soki również np. z czarnej porzeczki, kiwi czy poziomek. Dietetyk, Magdalena Makarowska ma jeszcze jedną cenną radę dotyczącą sezonowych warzyw i owoców: Bardzo namawiam do wyciskania wszelkich ZIELONYCH LIŚCI, których mamy w sezonie wiosenno-letnim pod dostatkiem, a co do których dzieci mają największe opory, przede wszystkim szpinak, natka pietruszki, mięta, botwina. Wyciskajmy marchewki, buraki, seler naciowy, pomidory i oczywiście wiśnie, truskawki, melony i arbuzy.

3. STYMULUJEMY PRAWIDŁOWY ROZWÓJ UKŁADU NERWOWEGO I MIĘŚNIOWEGO

Aspekt kluczowy w rozwoju każdego dziecka. Na prawidłowe ukształtowanie układu nerwowego mają wpływ przede wszystkim zawarte w sokach witaminy z grupy B. Magnez, potas, wapń cynk i żelazo mają kluczowe znaczenie także dla rozwoju układu nerwowego. Regularne spożywanie owocowo-warzywnych soków zapobiega również nadmiernemu zakwaszeniu organizmu, a to z kolei ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. W nadmiernie zakwaszonym organizmie to przewodnictwo może być nieprawidłowe. W rozwoju układu nerwowego  – zwłaszcza u dzieci – ważną rolę sprawują też foliany (jedna z form witaminy B). Chcąc wspomóc prawidłowy rozwój układu nerwowego i mięśniowego polecamy soki i koktajle np. z: truskawek, liści zielonych (kapusta, sałaty, szpinak) cytrusów, marchwi, do koktajlu można dodać także np. garść orzechów.

4. WSPOMAGAMY ODPOWIEDNI ROZWÓJ UKŁADU POKARMOWEGO, ORAZ WZROKU

Jeśli chodzi o układ pokarmowy – świeżo tłoczone soki to przede wszystkim źródło bezcennego błonnika, który obniża wchłanianie cholesterolu, zmniejsza uczucie głodu, przeczyszcza jelita, reguluje poziom glukozy we krwi oraz jej ciśnienie, wpływa na wzrost dobrej flory bakteryjnej, bardzo ważne jest też jego działanie antynowotworowe. Picie soków nie tylko doskonale wpłynie więc na ich układ pokarmowy ale także zapobiegnie w przyszłości (lub pomoże zapobiec) wielu chorobom cywilizacyjnym: cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy, otyłości. Zawarte przykładowo w kukurydzy, szpinaku czy brokułach – luteina i zeaksantyna wspomagają prawidłowy rozwój wzroku. Naturalnym źródłem błonnika są natomiast na przykład: karczoch, marchew, kalarepa, brokuły, porzeczki oraz maliny.