Dlaczego warto pić kefir

kk

Kefir jest konsumowany od wieków na całym świecie. To fermentowany napój mleczny, zawdzięczający swoją nazwę tureckiemu słowu „keyif”, który odnosi się do „dobrego uczucia”, jaki człowiek otrzymuje po jego wypiciu. Niedawno swoją popularność zyskał w Stanach Zjednoczonych, gdzie rośnie zainteresowanie probiotykami i zdrowiem jelit.

Kefir jest kombinacją bakterii i fermentacji drożdży. Ma aromatyczny smak i zapach, a swoją konsystencją przypomina jogurt przeznaczony do picia. Ze względu na proces fermentacji może mieć posmak lekko gazowany. Standardowy kefir powstaje z mleka krowiego, ale może być produkowany z mleka innych zwierząt, np. owiec albo kóz. Dostępny jest w wersjach beztłuszczowych, niskiej zawartości tłuszczu lub pełnej oraz w smakowych odmianach.

Korzyści płynące ze spożycia kefiru dotyczą jego zawartości probiotycznej. Probiotyki są pomocne w regulowaniu ruchów jelitowych i leczeniu określonych stanów trawiennych oraz mogą wspomagać układ immunologiczny.

Korzyści płynące ze spożycia kefiru:

  • obniża poziom cholesterolu – probiotyki zawarte w kefirze wpływają na ilość cholesterolu, jaką organizm wchłania z pokarmów oraz w jaki sposób organizm produkuje, przetwarza i wykorzystuje cholesterol;
  • kontroluje poziom glukozy – badanie przeprowadzone wśród osób chorych na cukrzycę wykazało, że osoby pijące kefir miały niższe stężenie glukozy na czczo niż osoby pijące sfermentowane mleko;
  • zawiera składniki odżywcze – kefir jest bogatym źródłem białka, wapnia i potasu, zawiera również witaminę D;
  • pomaga w lepszej tolerancji laktozy – osoby z nietolerancją laktozy mogą pić kefir bez ograniczeń, ponieważ bakterie zawarte w kefirze, rozkładają laktozę. Zauważono, że regularnie picie kefiru poprawia trawienie laktozy w czasie i może być potencjalnie stosowania w leczeniu nietolerancji laktozy;
  • wpływa pozytywnie na zdrowie brzucha – kefir może być stosowany w leczeniu biegunek spowodowanych infekcją lub antybiotykami oraz w nietolerancji laktozy. Badania wykazały również pozytywny wpływ kefiru w leczeniu wrzodów trawiennych w żołądku i jelicie cienkim.
  • posiada właściwości lecznicze – są kontynuowane badania nad właściwościami przeciwgrzybiczymi i antybakteryjnymi kefiru; z pewnością ma korzystny wpływ przy zapaleniu żołądka i jelit, zakażeniu pochwy oraz drożdżami
  • pomaga w utrzymaniu właściwej wagi – badanie przeprowadzone na myszach wykazało, że spożycie kefiru redukuje masę ciała i zmniejsza całkowicie cholesterol. Należy kontynuować badania tej właściwości na ludziach.

Ważne jest, aby dodawać kefir do diety z rozwagą. W przypadku osób nietolerujących laktozy jest on całkowicie bezpieczny i mogą go pić bez obaw. Jednak osoby mające alergię pokarmową na mleko, powinny unikać kefiru, ponieważ może wywołać reakcję alergiczną. Cukrzycy powinni zwracać uwagę na etykiety produktów i unikać dosładzanych kefirów.

Źródło: medicalnewstoday.com