Dlaczego warto jeść czekoladę?

Przekonajmy się o tym 12 kwietnia – w Dzień Czekolady! Czekolada to przysmak uwielbiany przez dzieci i dorosłych na całym świecie. Okazuje się jednak, że to nie tylko słodkość i mała przyjemność na poprawę nastroju. Czekolada wykazuje także właściwości prozdrowotne.

Dzięki temu, że jest źródłem epikatechiny (substancja o potencjale antyoksydacyjnym), która ma zdolność do wymiatania wolnych rodników tlenowych, opóźnia procesy starzenia się komórek i działa odmładzająco.

Flawonoidy obecne w czekoladzie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, poprzez spowolnienie rozwoju miażdżycy, wywierają korzystny wpływ na nabłonek naczyniowy, rozszerzanie naczyń krwionośnych, obniżenie poziomu lipidów i zmniejszenie nasilenia stanu zapalnego. Serotonina, która jako neuroprzekaźnik wpływa korzystne na nasz nastrój i zmniejsza ryzyko depresji.

Podobne działanie wykazuje także obecna w czekoladzie fenyloetyloamina, która również wpływa na poprawę nastroju. Czekolada jest także źródłem magnezu, żelaza, fosforu i cynku, dzięki czemu wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także umożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu – wyjaśnia dietetyk Katarzyna Stachurska, ekspert kampanii „Słodka Równowaga”.

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady! Z tej okazji Tomasz Deker, mistrz cukiernictwa, przygotował przepis na doskonałe brownie.

Produkty niezbędne do przygotowania przepisu:

blacha 40×30 cm

280g masło

320g cukier muscovado

170g kuwertura czekoladowa 70%

220g jajka

130g mąka gryczana

15g kakao ciemne

2g sól

10 ml ekstrakt z wanilii

Jak przygotować Brownie?

Ubić masło z cukrem na puszysta masę.

p.Dodać rozpuszczona czekoladę i jajka etapami. Na koniec wanilię i sypkie składniki. Rozsmarować na blaszce na płasko / 2 cm / i pieczemy w temp.190*c

Mus czekoladowy

145g śmietana 34%

190g czekolada kuwertura 60%

190g ubita śmietana 34%

Śmietanę zagotować, dodać do czekolady na 2 razy, wymieszać dokładnie.

Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i  połączyć z przechłodzoną wcześniej przygotowaną masą. Przekładamy krem do worka i nanosimy na wystudzone brownie.