Czas na urozmaicanie diety malucha

Urozmaicona dieta, która uwzględnia produkty z różnych grup, to jeden z podstawowych elementów prawidłowego odżywiania. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i maluchów, które rozpoczęły poznawanie nowych, nieznanych dotąd smaków. Różnorodne menu kształtuje właściwe nawyki żywieniowe niemowlęcia oraz pomaga realizować zapotrzebowanie na ważne dla prawidłowego rozwoju składniki odżywcze i energię. Poznaj kilka wskazówek, które ułatwią wprowadzanie nowych produktów do diety malucha.

  • To ważne! Rozszerzanie diety powinno nastąpić po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. To czas, kiedy maluszek potrzebuje coraz więcej składników odżywczych, w tym np. żelaza – właśnie dlatego konieczne jest wprowadzanie pokarmów uzupełniających. O gotowości na rozszerzanie diety może świadczyć ssanie przez dziecko piąstki, wkładanie do buzi różnych przedmiotów czy zainteresowanie spożywanymi przez rodziców posiłkami.
  • Czy wiesz, że… już od momentu poznawania smaków, innych niż mleko mamy, niemowlę rozwija umiejętność spożywania pokarmów stałych? Uczy się gryzienia, żucia i połykania posiłków o coraz gęstszej konsystencji. Największe możliwości związane z akceptacją nowości obserwuje się pomiędzy 6. a 10. miesiącem życia.

Pierwsze smaki w diecie malucha


Jako pierwsze do jadłospisu niemowlęcia wprowadza się warzywa, po około 2. tygodniach owoce, a następnie produkty zbożowe w postaci kaszek. Później przychodzi czas na mięso, ryby czy przetwory mleczne, takie jak jogurt. Pomagają one uzupełnić jadłospis niemowlęcia w składniki odżywcze ważne dla prawidłowego rozwoju i energię.

  • Warto wiedzieć, że podczas wprowadzania nowych pokarmów każdemu rodzicowi przyda się spora dawka cierpliwości. Nauka nowych smaków może trochę potrwać – nie każdy maluch od razu zaakceptuje wszystkie produkty wprowadzane do jego diety. Nie należy rezygnować, jeśli niemowlę odmawia próbowania nowości – czasem potrzeba kilku, a nawet kilkunastu prób zanim dziecko się do nich przyzwyczai. Nawet podając maluszkowi 1-2 łyżeczki nowego pokarmu, rodzice czynią ogromny krok w kierunku nauki otwartości na rozmaite smaki. Urozmaicona dieta już na etapie dzieciństwa wpływa na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.
  • Pamiętaj! Wrażliwe organizmy niemowląt i małych dzieci, wciąż dojrzewające narządy oraz kształtujący się system odpornościowy wymagają żywności sprawdzonej i odpowiedniej jakości. Właśnie dlatego podczas urozmaicania diety maluszka rodzice powinni uwzględniać produkty dedykowane najmłodszym, z oznaczeniem wieku na opakowaniu. To żywność, która dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach (w zależności od etapu rozwoju i potrzeb malucha), a także spełnia wyjątkowo restrykcyjne normy jakości, które są o wiele bardziej surowe w porównaniu z żywnością dedykowaną dorosłym.