Warzywa i owoce przeciwdziałają chorobom cywilizacyjnym

Nieodpowiednia dieta jest jedną z głównych przyczyn otyłości i wielu chorób cywilizacyjnych, które dotykają współczesne społeczeństwo.

 

 

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), minimalne spożycie warzyw i owoców na dzień wynosi 400 gramów, które należy spożyć w co najmniej 5 porcjach. W praktyce średnia konsumpcja produktów z tej grupy jest zdecydowanie niższa – w krajach Unii Europejskiej kształtuje się ono na poziomie 341,8 gramów dziennie.

Wykształcenie prostego nawyku sięgania po warzywa i owoce przy okazji każdego posiłku będzie miało pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie produktów z tej grupy zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób układu krwionośnego, nerwowego, a także nowotworów. Dietetycy zachęcają, aby spożywać nawet więcej niż 5 owocowo-warzywnych porcji – może być ich 7, a według części ekspertów – 10” – mówi Manuel Moñino Gómez, Przewodniczący Międzynarodowego Sojuszu Organizacji i Stowarzyszeń na rzecz „5 porcji”.

Globalne spożycie warzyw i owoców jest wciąż zbyt niskie. Ów problem można zaobserwować także w Europie – jak wynika z najnowszych danych, mieszkańcy Starego Kontynentu spożywają zaledwie 55% zalecanej przez dietetyków porcji warzyw i owoców. Mimo kampanii informacyjnych, które mają na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców, prowadzonych zarówno na szczeblu międzynarodowym, jak i krajowym, globalna konsumpcja tych produktów jest wciąż niewystarczająca. „W wielu przypadkach ludzie znają zalecenia, ale nie przestrzegają ich, gdyż uważają, że są zbyt skomplikowane. Aby zwiększyć skuteczność oddziaływania komunikatów na społeczeństwo, eksperci starają się konstruować je w taki sposób, by były praktyczne i łatwe do zapamiętania. Ich celem jest promowanie żywności niedrogiej, łatwo dostępnej i zróżnicowanej, odpowiadającej różnym grupom społecznym. Istotne jest również, aby wytyczne nie narzucały radykalnej zmiany przyzwyczajeń, ale raczej prowadziły do stopniowej modyfikacji nawyków żywieniowych. Jednym z elementów tego rodzaju działania jest idea 5 porcji, która zachęca do regularnego spożywania warzyw i owoców w zróżnicowanej postaci” – tłumaczy Manuel Moñino Gómez. Źródła warzyw i owoców w zbilansowanej diecie mogą być różnorodne. Jedną z 5 porcji warzyw i owoców może stanowić szklanka 100% soku. Według danych Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych (AIJN), Europejczycy piją 31 ml 100% soku dziennie, to zaledwie 3 łyżki stołowe! Gdyby każdy mieszkaniec Starego Kontynentu do swojej diety włączył szklankę soku, spożycie warzyw i owoców wzrosłoby o ponad 50%.

Nad tym, jak zwiększyć spożycie warzyw i owoców eksperci będą debatować podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców, który odbędzie się w dniach 19-20 września w warszawskim hotelu InterContinental. W dyskusji wezmą udział przedstawiciele administracji rządowej i instytucji odpowiedzialnych za politykę prozdrowotną i propagowanie właściwych postaw żywieniowych oraz eksperci merytoryczni z 30 krajów świata. Do głównych tematów, które zostaną omówione podczas Kongresu należą m.in. spożycie oraz wartość odżywcza warzyw i owoców oraz światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców.