Słoneczna witamina na pochmurne miesiące

Witamina D ma szczególne znaczenie naszym klimacie, gdzie w chłodniejszej połowie roku nie zachodzi jej naturalna synteza. Dla najmłodszych jest bardzo istotna, ponieważ wspiera rozwój ich układu kostnego, a także odporność. Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie D?

Niezbędny składnik diety

Do niedawna witamina D kojarzona była jedynie z korzystnym wpływem na kości i zęby. Naukowcy wykazali jednak, że pobudza ona także układ odpornościowy do walki z infekcjami. Bez niej limfocyty T pozostają uśpione i nie zapewniają odpowiedniej ochrony przed mikroorganizmami i wirusami. Witamina D ma szereg zalet – nie tylko wpływa na odporność, badania wskazują także, że ma znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nadciśnienie, choroby autoimmunizacyjne, metaboliczne, a nawet depresję.Warto pamiętać, że okres 1000 pierwszych dni życia dziecka, liczony już od momentu poczęcia, ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w dorosłym życiu. W czasie tego intensywnego rozwoju i wzrostu niemowlę jest szczególnie wrażliwe na nadmiar lub niedobór składników odżywczych. Poprzez prawidłowe żywienie, dopasowane do potrzeb wrażliwego organizmu, rodzic ma realny oraz długotrwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. 

Tak potrzebna, a wciąż niedoborowa

Pomimo, że słoneczna witamina ma niebagatelny wpływ na zdrowie najmłodszych, wciąż brakuje jej w diecie polskich dzieci! Ostatnie badanie Instytutu Matki i Dziecka „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” z 2016 roku wykazało, że 75% spośród badanych niemowląt i aż 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje niewystarczającą ilość witaminy D wraz z dietą Są to największe odchylenia od normy odnotowane w ciągu ostatnich lat. Dla porównania przeprowadzone w 2011 roku badanie Instytutu Matki i Dziecka wykazało, że dieta 80% badanych dzieci w wieku 13-36 miesięcy zawierała zbyt mało witaminy D.

Gdzie znajduje się witamina D?

Podstawowym źródłem witaminy D w organizmie jest synteza skórna. W naszym klimacie jest ona jednak niemożliwa w chłodniejsze miesiące, dlatego należy szukać jej w pożywieniu oraz suplementach. Dieta stosowana jesienią powinna być bogata w produkty zawierające witaminę D i nie powinno brakować w niej składników zawierających inne, cenne witaminy oraz składniki mineralne. Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach (takich jak makrela, łosoś, pstrąg, śledź), żółtku jaja oraz produktach wzbogaconych w witaminę D, takich jak mleczne kaszki dla niemowląt i małych dzieci czy mleko modyfikowane. Obecnie, zaleca się, by dziecko po 1. roku życia otrzymywało codziennie 600-1000 IU wit. D/ dobę. Aby zapewnić dziecku dzienną dawkę witaminy D bez stosowania produktów wzbogacanych, musiałoby ono zjadać ogromne ilości wymienionych produktów – kilkaset gramów ryb morskich, kilkadziesiąt jaj kurzych, kilka kilogramów sera żółtego, kilkanaście litrów mleka krowiego dziennie.

Informacje na temat zalecanej podaży witaminy D dla dzieci na poszczególnych etapach rozwoju znajdują się w kalendarzu żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc życia). Dokument w czytelny i prosty sposób wyjaśnia rodzicom, jak powinno wyglądać żywienie dziecka w pierwszych miesiącach życia, uwzględniając właśnie rekomendacje dotyczące słonecznej witaminy. Dokument dostępny jest dla każdego opiekuna na stronie www.1000dni.pl/kalendarz-zywienia.