Od czego zależy ryzyko wystąpienia alergii?

Istnieje wiele czynników, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo pojawiania się alergii u dziecka. Warto zapoznać się z nimi jeszcze przed narodzinami maleństwa, tak by jak najwcześniej zacząć je chronić.

Alergię można dziedziczyć

Alergię można mieć w genach. 7 razy większe ryzyko wystąpienia alergii na orzeszki ziemne mają dzieci, których rodzice lub rodzeństwo borykają się z tym problemem. Maluchy, w których najbliższej rodzinie alergia nie występuje, mają około 5-15% ryzyka rozwoju jakiejkolwiek alergii. U tych, których oboje rodzice cierpią na ten sam typ alergii, prawdopodobieństwo to rośnie nawet do 80%.

Mężczyźni mają gorzej

Mężczyźni charakteryzują się nawet o 87% większym ryzykiem alergii pokarmowej niż kobiety. Różnica między płciami może być nawet większa w najmłodszych grupach wiekowych – alergia na orzeszki ziemne poniżej 4. roku życia występuje aż do 5 razy częściej u chłopców niż dziewczynek.

Bakterie nie zawsze są złe

Jedną z przyczyn rosnącej częstości chorób alergicznych może być zbyt ograniczony kontakt dzieci z drobnoustrojami, m.in. na skutek nadmiernej higieny. Jego przyczyną może być także poród metodą cesarskiego cięcia, który utrudnia zasiedlenie jelit niemowlęcia przez korzystne bakterie.

Jedzenie ma znaczenie

  • Wyłączne karmienie piersią przez minimum 4 pierwsze miesiące życia dziecka może zmniejszać u niego ryzyko wystąpienia alergii.
  • Po zakończeniu karmienia piersią wielu ekspertów zaleca stosowanie u dzieci z grupy ryzyka alergii specjalnych mlek modyfikowanych zawierających białko hydrolizowane, czyli pocięte na krótsze fragmenty (oznaczenie H.A.).
  • Istotny jest również czas wprowadzenia pokarmów uzupełniających – rozpoczęcie rozszerzania diety po 6. miesiącu może być czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia alergii.
  • Ważna jest także jakość diety. Warto zwrócić uwagę, na odpowiednie spożycie witaminy A, C, cynku oraz owoców i warzyw.

Najlepiej urodzić się wiosną lub latem

Dzieci, które przyszły na świat wiosną lub latem rzadziej wykazują objawy alergii pokarmowej we wczesnym dzieciństwie. Może to wynikać z faktu, że są one w większej mierze wystawione na słońce, które pozwala na produkcję w skórze witaminy D. Niedobór tego składnika może zwiększać prawdopodobieństwo alergii u dziecka.