Jak uniknąć zatrucia pokarmowego na wakacjach?

Zatrucia pokarmowe są wynikiem wtargnięcia do organizmu bakterii, wirusów lub grzybów. Mogą się objawiać w postaci biegunek, bólów brzucha, wymiotów czy gorączki. Jeżeli więc wyjeżdżamy na wakacje w nowe, nieznane miejsce, warto zwrócić uwagę na spożywane produkty oraz przestrzeganie zasad higieny.

Przede wszystkim zawsze pijmy wodę butelkowaną, a nie z kranu, chyba że jesteśmy pewni, że woda w kraju, gdzie przebywamy na wakacjach, jest naprawdę czysta. Również owoce i warzywa przed spożyciem bezwzględnie myjmy. Jeżeli mamy wątpliwości co do wody kranowej, używajmy w tym celu wody butelkowanej. Pamiętajmy, że również kostki lodu i napoje przygotowywane na bazie wody, np. lemoniada w restauracji, mogą być źródłem zakażenia.

Restauracje i bary wybierajmy ostrożnie. Należy zwrócić uwagę na czystość nie tylko w pomieszczeniu, w którym posiłki są podawane, ale również na stan toalet. Bardzo często świadczy to o tym, czego możemy się spodziewać po kuchni. Jeżeli w restauracji panuje brud, to najprawdopodobniej kuchnia wygląda tak samo lub gorzej. Możemy kierować się również zapachem. Jeżeli poczujemy zapach wielokrotnie smażonego, starego tłuszczu, lepiej omijać ten lokal. Ważnym źródłem informacji są również opinie o danym miejscu na portalach internetowych.

Nigdy, pod żadnym pozorem nie zamawiajmy w niesprawdzonym miejscu tatara, sushi i potraw zawierających surowe jaja. Mogą one być źródłem groźnych bakterii i pasożytów.

Pamiętajmy o myciu rąk przed każdym kontaktem z żywnością oraz po skorzystaniu z toalety. Warto nosić zawsze ze sobą żel antybakteryjny do rąk, który zdecydowanie ułatwia zapobieganie zatruciom pokarmowym podczas wyjazdu.

www.ncez.pl