Międzynarodowy Dzień Kawy

Kawa  cieszy  się  ogromną  popularnością  na całym świecie, a wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez  filiżanki  tego  napoju.  Spożywanie  kawy  jest jednocześnie  od wielu  lat  przedmiotem  dyskusji ekspertów nad jej wpływem na zdrowie.

Kawa jest jednym z najintensywniej badanych składników diety, a wiele badań wskazuje, że spożycie kawy w ilości 3-5  filiżanek  dziennie  wywołuje  pożądane efekty  fizjologiczne,  takie  jak  poprawę  czujności, zwiększenie jasności umysłu oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.

W związku z powyższym, od 2017 r. prowadzony jest. Program informacyjno-edukacyjny na temat korzyści zdrowotnych  wynikających  ze  spożycia  kawy realizowany  przez  Fundację  „Żywność,  Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Program został objęty Patronatem wiodącej instytucji z zakresu nauk żywieniowych, która odpowiada za opracowywanie i promowanie zaleceń oraz  norm  w zakresie  żywienia  dla  całej  populacji – Instytutu Żywności i Żywienia. Instytut Żywności i Żywienia już od wielu lat dostrzega pozytywny wpływ kawy na zdrowie, o czym świadczy uwzględnienie jej

w  znowelizowanej  w  2016    roku  graficznej  postaci zaleceń żywieniowych dla osób dorosłych w Polsce. W ramach realizacji Programu powstał portal „Kawa i zdrowie” którego celem jest przekazywanie obiektywnych i aktualnych informacji na temat kawy, jej wpływu na zdrowie oraz  jej miejsca w codziennej diecie. Celem portalu  jest  także  walka  z mitami  na temat  tego produktu.  Portal  gromadzi  najnowsze  informacje i badania naukowe dotyczące kawy, kofeiny i zdrowia i przeznaczony jest dla ekspertów z obszaru zdrowia publicznego.  Bazuje  on  na wiedzy  i materiałach zebranych przez Institute for Scientific Information on Coffee – organizację non-profit, założoną w 1990 roku, poświęconą  badaniom  i propagowaniu  nauki związanej z kawą i zdrowiem.

źródło: kawaizdrowie.pl