Boisz się raka – unikaj tych produktów

jr

Spożywanie wysokoprzetworzonych produktów wiąże się z wyższym, ryzykiem raka piersi i nowotworów ogółem – wynika z najnowszych badań francuskich naukowców.

Wysokoprzetworzone produkty charakteryzują się wysoką zawartością cukrów, nasyconych tłuszczów oraz licznych dodatków chemicznych powstających podczas ich przemysłowej obróbki (smażenia, pieczenia, uwodnienia).

Należą do nich m.in. gotowe ciasta, dania rybne i mięsne, chleby, napoje gazowane, paluszki rybne, zupki i makarony instant. Francuscy badacze przeanalizowali zwyczaje żywieniowe ponad 100 tys. osób pod kątem spożywania tych produktów. Do najczęściej spożywanych wysokoprzetworzonych artykułów należały słodkie przekąski (26%), słodkie napoje (20%), płatki śniadaniowe i inne artykuły skrobiowe (16%), wysokoprzetworzone owoce i warzywa (16%) oraz pokarmy mięsne i rybne (12%).

W ciągu pięciu lat obserwacji nowotwór rozpoznano wśród 2228 badanych. Okazało się, że spożywanie wysokoprzetworzonych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem raka piersi i nowotworów ogółem. Nie wykazano związku pomiędzy dietą a częstością występowania raka gruczołu krokowego i jelita grubego. Wzrost udziału spożycia wysokoprzetworzonych artykułów o 10% w diecie powodował 10% wzrost ryzyka rozwoju raka piersi i nowotworu ogółem.

źródło: www.bmj.com